About

Selasa, 26 Februari 2013

Carpon Basa Sunda "Sahabat"

Assalammualaikum Sobat Blogger :) Apa Kabar? Pasti baik-baik saja! iyakan? :D oke, kali ini Saya akan Mempostkan Sebuah Cerpen (Cerita Pendek). Coba Tebak kali ini Saya Mempost Cerpen dengan Bahasa apa?? Ya! dengan Bahasa Sunda :-) Mohon maaf Apabila Cerpen Saya tidak Memuat Bahasa Sunda dengan Baik, dikarenakan Saya juga masih Belajar :-) Selamat Membaca? Baca gitu? hehehe..



Natasha Rizki teh ngaran Abdi, biasana Abdi sok disebut Caca ku Sadayana. Abdi ayeuna calik di Kelas VIII (Dalapan) A, tepatna di SMPN 45 Bandung. Abdi sabangku jeung Hilda Almaidah atawa tiasa disebut Alma. Abdi sakelas sareng Alma teh ti kelas VII (Tujuh), calikna ge bareng wae. Matakna, Alma tos terang kana watek Abdi, kitu oge sabalikna.
            Cuek, Jutek! Eta sebutan Babaturan ka Abdi. Pernah keur eta pas Palajaran Matematika, yapz! Eta teh Palajaran favorit Abdi ti kelas 5 SD. Saking asyikna ngerjakeun Matematika, Abdi ngahiraukeun Alma nu tos nanya ka Abdi.
            “Ca, mun Rumus Lingkaran teh kieu lain?” Tanyana ka Abdi,  nu keur asyik ngerjakeun soal Matematika. “Ca, kos kieu lain sih?” Tanyana kesel.
            “Pikir weh sorangan!” Bales Abdi sareng nembongkeun wajah nu sinis.
            “Ya Allah, cuman nanya oge wajahna meuni sinis kitu.” Jawabna jengkel.
            “Nya tudaan, Abdikan keur Belajar!” Bales Abdi embung eleh.
            “Biasa weh, Ca!” Balesna kesel.
            Abdi cuma cicing jeung kesel kana omongan Alma. Abdi lanjutkeun belajar Matematika keur nahan emosi nu aya di pikiran Abdi.
            Setengah jam sateurasna, bel sasada dua kali nandakeun istirahat. Abdi ngan cicing di tempat diuk, ngarep aya nu ngajakkan jajan.
            “Heh, Ca. Ngalamun wae, jajan yuk!” Ajak Saorang, ka Abdi.
            “Eh, Elah. Hayu!” Jawab Abdi ka Saorang, nu teu lain nyaeta Nurelah. Abdi ninggakeun Alma nu keur calik sorangan wae di Kelas.
            Pas di Kantin, Abdi meser Cai Botol jeung Bakso samangkok, Elah ge sarua. Abdi emam Bakso keur lahap-lahapna, tuluy Elah nanya ka Abdi.
            “Ca, tadi Maneh sareng Alma cekcoknya?” Tanyana
            “Nya, biasalah Sahabat mah henteu ngan lurus wae pasti aya tikunganna.” Ucap Abdi sedih.
            “Emang masalahna naon sih?” Tanyana kos Wartawan.
            “Biasalah, ngan Sepele jadi Gede.” Jawab Abdi singkat.
            “Oh...” Ucapna paham.
            Mulih ti Sakolah Abdi sareng Alma ngan icing  wae, henteu kos biasana saling tunya-tanya. Barudak nu di Angkot ge pada heran, lantaran Abdi sareng Alma nu biasana pangramena, ayeuna ngan ukur caricing wae.
            “Assalammualaikum.” Ucap Abdi satibana di Imah.
            “Waalaikumussalam, ganti baju heulan tas eta emam gih” Jawabna.
            “Enya..” Ceuk Abdi nurut.
            Saengges emam selese, Abdi calik bari maen Hape. Panangan Abdi geus lihai ngutak-ngatikna, sampe-sampe katuju kana Aplikasi “Facebook”.
            “Dari pada bengong teu jelas, mending Facebookkan ahh..” Gumam Abdi dina hate.
            Kahiji buka Facebook teh nulis Emailna heulan, karek Kata Sandina. Tos kabuka Abdi nempoan Beranda weh, bosen ti eta langsung nulis Status nu tadi kajadian di Kelas.
            “Maafkeun Abdi Sahabat, Abdi ngan Makhluk jeung Hamba Tuhan nu teu Sampurna. Mun Abdi aya salah-salah kata, maafkeun Abdi J.” Gumam Abdi sareng ngetik dina Status, tas eta dibagikeun di Beranda.
            Kaesokkanana Abdi mangkat leuwih awal batan biasana. Sabab Mamang nu biasana bareng mangkatna, leuwih awal mangkat di gawena.
            Sesampena di hareupeun Kelas, Abdi eureun. Abdi ningali di jero teh tos aya Alma! Anjeunna keur ngarapikeun tiungna. Aduuuh... Kumaha ieu? Asup teu, nya? Abdi jadi bimbang. Abdi putuskeun tetep asup ka jero Kelas.
            “Assalammualaikum, eh aya Alma. Tos lami?” Sapa Abdi saramahna.
            “Waalaikumussalam, Enya yeuh. Titatadi Abdi mah.”  Jawabna ramah.
            Satengah jam sateurasna, Kelas teh geus mulai rame. Bel oge tos tisada dua kali nandakeun geus dimulai kagiatan Belajar teh. Barudak oge keur siap-siap, lantaran sakeudeung deui Guru rek asup Ngajar.
            “Saencan Belajar, alangkah saena Arurang Ngadoa! Doa dimulai..” Ucap KM pas Guru tos aya di Kelas.
            “Ucapkeun Salam” KM ngaba-ngaba.
            “Assalammualaikum Wr. Wb. ...” Serentak Barudak ngucapkeun Salam
            “Waalaikumussalam Wr. Wb. Kumaha tos siap Ulangan?” Tanya Bu Guru ngamulai Palajaran di Kelas VIII (Dalapan) A.
            “Tos, Bu.” Arurang sarentak ngajawab.
            “Nyaentos, mun kitu kaluarkeun Kertas Salembar. Buku Basa Sundana tong hilap dikumpulkeun.” Ucapna
            Abdi ningali Alma ngaluarkeun Paltot jeung Karet Panghapus keur ditempatkeun di luhur meja. Abdi sadar, Alat tulis Abdi acan disiapkeun titadi!
            Abdi buka tas jeung Abdi teangan Wadah Paltot dijerona. Teu aya! Di kantong bagian hareup tas Abdi oge teu aya. Abdi yakinkeun sakali deui. Saluruh Buku dikaluarkeun ti jero tas. Tetep weh Wadah Paltot nu ku Abdi diteangan teu kapanggih. Aduuuh.. Pasti katinggaleun lantaran tadi Abdi mangkatna buru-buru poe ieu!
            Awak Abdi ngageter. Abdi ngarasa kesang netes ti ta’ar Abdi, netes baseuh kana Meja. Abdi mere isyarat ka Nurelah nu kabeneran keur noleh ka arah Abdi. Ditingali jawaban nu di isyaratkeun ti Pananganna.
            “Abdi ngan mawa hiji!” Katingali dina gerakkan biwirna Nurelah, bari nunjukkeun Paltot 2B nu warna berem kaarah Abdi. Abdi samakin gusar.
            “Pake nu Abdi weh!” Hareosan Alma bari nyodorkeun paltot ka arah Abdi.
            Hate karasa lega, dada Abdi nu samula ngarasa rek Bitu jeung Peupeus, ayeuna bisa engapan bebas.
            “Nuhunnya! Abdi nambut heulan!” Jawab Abdi, bari ngabisik ongkoh.
            Alma, maafkeun Abdi. Abdi tos nganyia-nyiakeun Anjeun salami ieu. Nuhun kana Alat Tulis nu diinjemkeun ka Abdi. Tanpa eta, Abdi teu tiasa nganggeskeun ulangan Abdi.
            Lima Belas Menit sateuresna, Bu Meli Guru Basa Sunda marintah supaya Kertas Ulanganna dikumpulkeun lantaran Waktuna geus seep. Barudak mulai raribut, saengges Bu Meli ngomong kitu teh. Untungna Abdi sareng Alma tos angges ngerjakeun ulanganna, jadi Abdi sareng Alma tinggal nyantai wae.
            Saengges Palajaran Basa Sunda teh Palajaran Penjas, Barudak oge geus rek siap-siap salin pakean. Abdi naroskeun ka Alma nu rek ganti pakean.
            “Alma, salin pakean yuk!” Ajak Abdi ka Alma.
            “Hayu!” Jawab Alma sumanget.
            Saengges Palajaran Penjas, Alma ngajak Abdi salin Pakean.
            “Ca, salin Pakean yuk!” Ajakna ka Abdi.
            “Kedap, Abdi haus. Bade ka Koperasi heulan.” Jawab Abdi
            “Oh, hayu ku Alma anter!” Ajakna.
            Abdi ngan icing bari senyum.
            “Alma, nuhunnya tadi tas di injemkeun Paltotna. Terus tadi oge daek nganter Caca ka Koperasi. Kunaon sih Alma bageur ka Caca? Padahalkan cariosan Caca sok nyieun nyeri hate Alma?” Tanya Abdi panasaran
            “Nyeri Hate? Henteu Ca!” Jawabna singkat. “Manehkan Sahabat Abdi.” Lanjutna
            “Nuhunnya tos nganggep Caca Sahabat Alma, tapi Caca masih keneh panasaran. Kunaon Alma tara nyeri hate kana cariosan Caca?” Nanya deui Abdi
            “Sawangsulna. Nyakan Sahabat nyaeta Jalmi nu Paham keur Arurang nyarios “Hehe, Abdi hilap”, nungguan basa Arurang nyebut “Tungguan”, carerik babarengan keur Arurang ngadu “Abdi diputuskeun”, teu boga dendem keur Arurang nyebut “Bawel ahh!”, osok ngabantu ari arurang keur butuh “Bantuan Abdi”, jeung masih bisa senyum meski ngomong “Hoream Abdi ka Anjeun” kitu Ca.” Jawabna sacara terang-terangan.
            Abdi ngan ukur Senyum pas Alma ngomong kitu.

Nah, gimana Sobat dengan Cerpen Bahasa Sunda Saya? Bagus atau gimana nih? :P Silahkan Komentar, siapa tahu Saya bisa Menjadi Lebih Baik lagi dalam Mempost sesuatu!
Terima Kasih sudah Mampir di http://rizkifdi.blogspot.com :-)

0 komentar:

Poskan Komentar

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More